سیده حکیمه داودی؛ عباس بیابانی؛ علی راحمی؛ سید علی محمد مدرس ثانوی؛ ابراهیم غلامعلی پور علمداری؛ مهدی زارعی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.36.448.101.3.1575.41
بهمنظور بررسی اثر کلاتهای آهن و روی بر برخی خصوصیات کمّی و کیفی گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو منطقه (مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس و مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران) انجام ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.36.448.101.3.1575.41
بهمنظور بررسی اثر کلاتهای آهن و روی بر برخی خصوصیات کمّی و کیفی گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو منطقه (مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس و مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: آهن (نانو کلاتهای آهن در دو سطح 1.5 در هزار و 4 در هزار + کلات آهن 3 در هزار) و روی (نانو کلات روی در دو سطح 1.5 در هزار و 3 در هزار و کلات روی 3 در هزار) بود که بهصورت محلولپاشی به تفکیک اعمال گردید. تیمارها در مرحله 10-8 برگی و در زمان پر شدن کپسولها بکار برده شد. کاربرد کلاتهای آهن و روی بهصورت نانو نسبت به شکل معمول ارتباط معنیداری با عملکرد و اجزای عملکرد و خصوصیات کیفی داشتند و آنها را افزایش دادند. غلظت 4 در هزار نانو کلات آهن و 3 در هزار نانو کلات روی باعث بیشترین افزایش در صفات عملکرد دانه (217.4747/217 گرم در مترمربع در گنبدکاووس و 288.67 گرم در مترمربع در تهران)، عملکرد زیستی (582 گرم در مترمربع در گنبدکاووس و 337.2 گرم در مترمربع در تهران)، شاخص برداشت (37.43% در گنبدکاووس و 76.46% در مزرعه تهران) و درصد روغن و عملکرد روغن شده است. بیشترین مقدار عددی مربوط به نشت سلولی (57.70 در گنبدکاووس و 64.72 در تهران) و پرولین (13.40 در گنبدکاووس و 11.51 در تهران) مربوط به تیمار کلات آهن و روی به شکل غیر نانو بود. براساس نتایج حاصل و با توجه به ویژگیهای مختلف اندازهگیری شده، کاربرد آهن و روی به شکل نانو حتی در غلظتهای پایین اثر مثبتی بر عملکرد کمّی و کیفی خواهد داشت.
زینب ولی نژاد؛ عبداللطیف قلی زاده؛ معصومه نعیمی؛ ابراهیم غلامعلیپور علمداری؛ مهدی زارعی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.484.95.3.1578.41 بهمنظور بررسی اثر کودهای ورمیکمپوست و میکوریزا بر گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در سال 96-1395 اجرا شد. عامل اول ورمیکمپوست در چهار سطح (صفر، 10، 20 و 30 درصد وزنی خاک) و عامل ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.484.95.3.1578.41 بهمنظور بررسی اثر کودهای ورمیکمپوست و میکوریزا بر گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در سال 96-1395 اجرا شد. عامل اول ورمیکمپوست در چهار سطح (صفر، 10، 20 و 30 درصد وزنی خاک) و عامل دوم تلقیح نشاء با کودهای زیستی در 3 سطح (عدم تلقیح، تلقیح با Glomus mosseae و تلقیح با Glomus intraradices) بودند. نتایج نشان داد که همه نهالهای حاوی 30% ورمیکمپوست بهدلیل شوری زیاد آن بهتدریج از بین رفتند و در تیمارهای حاوی 20% رشد بسیار کمی داشتند. اثر ورمیکمپوست و قارچ میکوریزا بر تمام صفات مورد بررسی بجز قارچ میکوریزا بر تعداد شاخه جانبی و آنتوسیانین در سطح احتمال 1% معنیدار بود. برهمکنش آنها نیز بر تمام صفات بجز وزن خشک ساقه معنیدار شد. نتایج نشان داد که کاربرد قارچ Glomus mosseae توأم با 10% ورمیکمپوست از بیشترین تأثیر مثبت بر صفات مورفولوژیکی مانند ارتفاع بوته (126.63 سانتیمتر) و طول ریشه (33.75 سانتیمتر) و قارچ Glomus intraradices توأم با 10% ورمیکمپوست بر صفات وزن خشک گل (1.025 گرم)، وزن خشک ریشه (9.928 گرم) و سطح برگ (78212 سانتیمترمربع) نسبت به شاهد و عدم تلقیح میکوریزا در سطوح مختلف ورمیکمپوست برخوردار بودند. بیشترین میزان کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید (بهترتیب 1.25، 1.583، 2.833 و 1.080 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10% ورمیکمپوست و تلقیح با قارچ Glomus intraradices بدست آمد. حداکثر محتوای قندهای محلول (158.153 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10% ورمیکمپوست بدون تلقیح با قارچ مشاهده شد. با توجه به نتایج این پژوهش استفاده از قارچ Glomus mosseae و Glomus intraradices توأم با 10% ورمیکمپوست از بیشترین تأثیر مثبت بر خصوصیات کمّی و کیفی استویا نسبت به شاهد و عدم تلقیح میکوریزا در سطوح مختلف ورمیکمپوست برخوردار بودند.